KEK PISANG

Friday, August 25, 2017

APPLE CRUMBLE MUFFINS...









APPLE CRUMBLE MUFFINS
rujukan :    seleraputeri.blogspot.my




Bahan Topping :

70  gm  gula perang
60  gm  tepung gandum
50  gm  mentega  ~  cairkan
1  sudu teh  serbuk kayu manis


Bahan Muffin :

210  gm  gula perang
140  gm  minyak jagung
1  biji  telur  (saya guna gred A)
200  gm  buttermilk
1/2  sudu teh  soda bikarbonate
1/2  sudu teh  baking powder
1  sudu teh  garam
1/2  sudu teh  esen vanilla *
1/2  sudu teh  esen epal *  (atau 1 sudu teh esen vanilla *)
300  gm  tepung gandum
230  gm  epal hijau yang telah dibuang kulit & dipotong dadu


Cara-Cara :

Panaskan over terlebih dahulu pada suhu 200'C selama 30 minit.
Isikan loyang muffin dengan cawan kertas.  Ketepikan.
Ayakkan tepung gandum bersama baking powder.  Ketepikan.
Campurkan kesemua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble.  Ketepikan.
Sementara itu, satukan gula perang, minyak jagung dan telur di dalam mangkuk adunan.
Di dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, soda bikarbonate, garam dan esen vanilla.
Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang-seli dengan campuran buttermilk.
Kacau sehingga sekadar sebati.  (Jangan terlebih kacau).  Masukkan epal yang dipotong dadu.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan taburkan dengan bahan topping di atas setiap muffin.
Turunkan suhu pada 170'C dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya....

No comments:

Post a Comment