KEK PISANG

Thursday, August 10, 2017

KEK PISANG GEBU...










KEK PISANG GEBU & LEMBAP
rujukan :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

5  biji  pisang emas  ~  lecek
1  cawan  gula kastor
1  cawan  minyak jagung
4  biji  telur gred A/B


Bahan Ayak :

1 1/2  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  soda bikarbonate
1  sudu teh  baking powder


Bahan Lain :

1  sudu besar  jus limau nipis  (jika suka)
1  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C.  Lenser mentega pada acuan loaf pan, alaskan dengan kertas minyak.  Ketepikan.

2.  Putar gula, telur dan minyak dalam anggaran 3-5 minit atau sehingga putih.  Masukkan pisang lecek dan kacau rata.

3.  Masukkan pula tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit.  Kacau sebati dengan menggunakan spatula.

4.  Masukkan esen vanilla, jus limau nipis (jika guna) dan gaul sebati.  Tuangkan ke dalam loyang yang disediakan dan bakar selama 40-60 minit atau sehingga masak sepenuhnya...

No comments:

Post a Comment