KEK PISANG

Thursday, August 10, 2017

SUP RASAM...









SUP RASAM
rujukan :    rasa.my...




Bahan A :

6  ulas  bawang putih  ~  diketuk
3  sudu besar  jintan manis  ~  ditumbuk kasar


Bahan B :

1  biji  bawang merah  ~  dihiris
4  tangkai  cili kering  ~  dipotong/digunting
1  biji  tomato  ~  dipotong baji
1  tangkai  daun kari


Bahan C :

1  liter  air
3  sudu besar  asam jawa  ~  dibancuh dengan sedikit air ambil jusnya
2  sudu besar  serbuk lada hitam
1/4  sudu teh  serbuk kunyit
2  sudu teh  gula
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak (anggaran 3 sudu besar), masukkan bahan A dan tumis sehingga wangi.
2.  Kemudian masukkan kesemua bahan B dan kacau sebati.  Biarkan seketika sehingga naik bau.
3.  Masukkan air, jus asam jawa dan serbuk kunyit.  Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan sedikit gula.
4.  Didihkan sup rasa lebih kurang 5 minit sebelum menutup api.


INFO :  Anda boleh menambah kacang dhal yang sudah direbus empuk ke dalam kuah rasam untuk kelainan dan boleh dinikmati roti atau capati.
     Sedap dimakan bersama sambal ikan/ayam/telur.  Amat sesuai untuk wanita bersalin dan yang menghidapi selsema...

No comments:

Post a Comment