KEK PISANG

Saturday, August 12, 2017

IKAN SARDIN BERLADA...









IKAN SARDIN BERLADA




Bahan-Bahan :

8  ekor  ikan sardin  ~  disiang, cuci bersih & toskan
7  biji  limau kasturi  ~  diambil jusnya  (saya guna 1/2 biji lemon)
1  biji  tomato  ~  dibelah 6
1  sudu kecil  gula
1/2  cawan  minyak masak
1  sudu kecil  serbuk kunyit atau secukupnya
Garam secukup rasa


Bahan Kisar :

10  tangkai  cili kering  ~  direndam dalam air panas hingga lembut
5  biji  cili api
10  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
Sedikit belacan (jika suka)


Cara Memasak :

1.  Siangkan ikan sardin, basuh bersih dan toskan.
2.  Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3.  Gorengkan ikan sardin hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
4.  Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga naik minyak.
5.  Masukkan tomato, jus limau, gula dan garam.  Kemudian kacau rata.
6.  Masukkan ikan dan tutup api.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment