KEK PISANG

Sunday, August 27, 2017

KUIH LOMPANG...









KUIH LOMPANG
rujukan :    resepicitarasawan...



Bahan A :

1  cawan  gula pasir
2  cawan  air

Bahan B :

2 1/2  cawan  tepung beras
1/2  cawan  tepung ubi atau tepung sago
2  cawan  air
1  sudu teh  esen rose
1  sudu teh  air kapur

Bahan C :

1/2  biji  kelapa parut putih *
sedikit garam *  (* Gaulkan & kukus sebentar )

Cara-Cara :

1.  Masak bahan A sehingga gula larut.  Tapis dan sejukkan.

2.  Satukan bahan B, sebatikan dan tuangkan bahan A (air gula), gaul sehingga rata, kemudian ditapis.

3.  Celupkan jari di dalam adunan, jika melekat pada jari, bolehlah digunakan.  Panaskan pengukus dan acuan lompang.

4.  Tuangkan adunan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 25-30 minit.

5.  Jika mahukan lompang berwarna-warni, asingkan adunan kepada beberapa bahagian dan titikkan dengan pewarna pilihan pada setiap bahagian adunan tadi.

6.  Setelah masak, biarkan sejuk dan keluarkan dari acuan.  Hidangkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam...

No comments:

Post a Comment