KEK PISANG

Tuesday, August 1, 2017

TUMIS KACANG PANJANG...









TUMIS KACANG PANJANG
TELUR MASIN
rujukan :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

300  gm  kacang panjang  ~  dipotong sepanjang 1 inci
1  sudu besar  belacan atau tumbuk 1 tangkai cili merah dengan 1 sudu teh belacan
1  sudu teh  gula
1/2  sudu teh  serbuk lada sulah
1/4  cawan  air
5  ekor  udang saiz sederhana  ~  dibuang kulitnya
1  biji  telur masin  ~  direbus & belah dua (1 bahagian dicincang & satu bahagian lagi dipotong baji)


Bahan Tumis :

2  sudu besar  minyak masak
2  ulas  bawang putih  ~  dihiris
3  ulas  bawang merah  ~  dihiris
1/2  tangkai  cili merah  ~  dihiris


Bahan Sos :

1  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  kicap manis
1/2  sudu besar  sos sotong


Cara Memasak :

1.  Tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah hingga harum dan keperangan.

2.  Masukkan kacang panjang dan udang sambil dikacau.

3.  Masukkan air dan masak hingga kacang lembut sedikit.

4.  Seterusnya masukkan bahan sos, serbuk lada sulah dan gula sambil dikacau.  Jika kuah agak pekat, bolehlah dimasukkan sedikit air lagi.  Masukkan juga 1 sudu besar sambal belacan.

5.  Masukkan pula sebahagian telur masin yang dihancurkan dan kacau rata serta tutup api dapur.

6.  Hidangkan sayur yang telah masak dengan menabur sebahagian lagi telur masin yang dipotong...

No comments:

Post a Comment