KEK PISANG

Thursday, August 10, 2017

AYAM MADU MERAH...









AYAM MADU MERAH
rujukan :    RASA Mac 2017...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  potong sederhana, gaul bersama garam & kunyit
7  sudu makan  pes cili kering
4  sudu makan  sos tomato
3  sudu makan  madu
50  gm  sayur campur  (saya guna 8 tangkai  kacang panjang, dipotong anggaran 1 inci)
4  batang  serai  ~  titik
Garam, gula & serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng dan menumis


Bahan Kisar Kasar :

3  biji  bawang besar
5  ulas  bawang putih
3cm  halia


Bahan Hiris :

3  biji  bawang besar
5  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak kemudian goreng ayam sehingga 3/4 masak.  Angkat dan ketepikan.
2.  Menggunakan kuali yang sama, keluarkan minyak tinggalkan sedikit untuk menumis.
3.  Tumiskan bahan kisar, serai dan bahan hiris sehingga wangi.
4.  Kemudian masukkan pes cili kering dan gula, gaul sehingga wangi.
5.  Seterusnya masukkan sos tomato, garam dan serbuk perasa secukupnya.
6.  Jika terlalu kering boleh tambah sedikit air dan masukkan ayam yang digoreng dan sayur campur.  Kacau sehingga rata.
7.  Sebelum angkat masukkan madu dan kacau seketika dan angkat untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment