KEK PISANG

Tuesday, August 22, 2017

PENGAT KELEDEK & PISANG...









PENGAT KELEDEK & PISANG




Bahan-Bahan :

1  ketul  keledek yang sederhana besar
1  biji  pisang tanduk yang sudah masak   ~  dipotong ikut suka
1  ketul  gula Melaka  ~  dipotong kecil
1/2  cawan  gula pasir
200  ml  santan pekat
1  litre  air atau secukupnya
1/2  cawan  sagu biji  ~  cuci bersih & rendam dalam 3 minit hingga kembang
1  helai  daun pandan  ~  disimpul
Sedikit garam


Cara-Cara :

1.  Keledek dikupas dan dipotong kiub.  Bersihkan dan direbus hingga empuk.  Toskan.

2.  Masak gula Melaka bersama 1/2 cawan air hingga gula larut.  Tapis dan ketepikan.

3.  Masukkan santan, cairan gula Melaka, gula pasir, sagu biji (toskan airnya), daun pandan, baki air dan garam secukup rasa ke dalam periuk.  Kacau hingga rata kemudian masukkan keledek dan juga pisang tadi.

4.  Masak dengan api sederhana hingga mendidih dan dikacau selalu agar tidak pecah santan.  Rasakan kemanisannya sebelum ditutup api.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment