KEK PISANG

Tuesday, August 1, 2017

SUP BEBOLA DAGING...









SUP BEBOLA DAGING
rujukan :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

3  ulas  bawang merah  ~  dimayang
2  ulas  bawang putih  ~  dimayang
1/2  inci  halia  ~  di ketuk sedikit
1  bungkus  sup bunjut ADABI
Sebungkus bebola daging  ~  keluaran Ramly atau ikut jenama pilihan
Air secukupnya
1  kiub  pati daging/ayam atau ikan bilis
1  batang  lobak merah saiz sederhana  ~  dipotong
2  biji  ubi kentang  ~  dipotong
Sedikit hirisan daun bawang & daun sup
Bawang goreng secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.  Masukkan air secukupnya dan sup bunjut, kacau hingga mesra.

2.  Seterusnya masukkan bebola daging, lobak merah dan ubi kentang.  Renihkan hingga mendidih hingga sayur-sayuran lembut dan masukkan kiub daging atau ayam.

3.  Sesuaikan rasa dan hidangkan dengan menabur daun bawang, daun sup dan sedikit bawang goreng...

No comments:

Post a Comment