KEK PISANG

Monday, November 4, 2013

BISKUT LIDAH KUCING KEJU











BISKUT LIDAH KUCING KEJU
Oleh :  citarasawan



Bahan-bahan :

100   gm   mentega
  25   gm   marjerin
  60   gm   gula kastor
 1/4   tsp   garam
100   ml    putih telur *
  30   gm   gula kastor *
  60   gm   parutan keju cheddar
125   gm   tepung gandum


Hiasan  :   parutan keju cheddar secukupnya
Loyang lidah kucing  -  digris dengan sedikit mentega


Cara-cara :

1.   Pukul mentega, marjerin dan gula kastor hingga kembang dan putih.

2.   Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan parutan keju, gaul hingga rata.

3.   Pukul putih telur dan garam hingga berbuih.  Masukkan gula kastor * dan pukul hingga kembang.

4.   Kaup balik ke dalam adunan tepung hingga bergaul rata.  Masukkan ke dalam piping bag yang digunting sedikit muncungnya.

5.   Picitkan di atas loyang lidah kucing yang telah digris dengan sedikit mentega.  Tabur di atasnya dengan sedikit parutan keju.

6.   Bakar dengan api bawah pada suhu 140'C selama 15-20 minit.  Untuk 5 minit terakhir, bakar dengan api atas bawah hingga keras atau masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment