KEK PISANG

Thursday, November 21, 2013

KEK PISANG












KEK PISANG



Sumber  :   Majalah Sedap Dis. 2013
dicuba    :   zaralovebaking  (enak & moist)



Bahan-bahan :

225  gm     marjerin
250  gm     gula kastor
200  gm     pisang emas atau berangan  -  kisar halus
    5  biji     telur  'B'
300  gm     tepung gandum
    1  tbsp   serbuk penaik
125  ml      susu cair
  50  gm     ceri merah  -  dipotong
  50  gm     ceri hijau  -  dipotong
  50  gm     kismis  -  setiap biji dipotong 2


Cara membuat :

1.   Pukul marjerin dan gula selama 7 minit hingga lembut.  Masukkan pisang kisar.  Pukul rata.
2.   Masukkan telur satu demi satu berselang seli dengan sebahagian tepung sambil diayak dan dipukul rata.
3.   Masukkan baki tepung dan serbuk penaik sambil diayak berselang seli dengan susu cair.  Gaul rata.
4.   Masukkan ceri merah, ceri hijau dan kismis.  Kacau rata dan sebati.
5.   Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci yang dialas kertas minyak.
6.   Bakar pada suhu 170'C selama 50 minit atau hingga masak sepenuhnya.


2 comments: