KEK PISANG

Wednesday, November 27, 2013

PAF SARDIN









PAF SARDIN




Sumber  :  buku resipi  -  Norzailina Nordin
dicuba    :  zaralovebaking



Bahan-bahan :


400   gm   pastri paf
    1   biji   kuning telur  (bahan glis)



Bahan Inti :

    2   tbsp         minyak masak
    1   biji           bawang besar  -  didadu
    2   ulas          bawang merah     )
    2   ulas          bawang putih       )  -  dicincang halus
    1   tsp            pes cili
    1   tsp            rempah kari
300   gm            sardin  -  dilecek
    3   tangkai      daun bawang  -  dihiris halus
Garam secukupnya


Cara-cara :

1.   Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga berbau.
2.   Masukkan pes cili dan rempah kari.
3.   Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4.   Campurkan sardin lecek dan garam secukup rasa.
5.   Bubuh daun bawang dan digaul rata.  Sejukkan.
6.   Canai paf pastri dan potong dua.  Potong dari kiri ke kanan menjadi 6 keping.
7.   Sudukan bahan inti (sardin) di tengahnya.  Letak sedikit air di sekeliling pastri.
8.   Angkat bahagian hujung pastri.  Lipat menjadi dua dan tekan keliling supaya kemas.
9.   Tekan dengan hujung garpu untuk membentuk jalur kemas.  Susun atas tin pembakar berlenser marjerin.
10. Sapu kuning telur di permukaan pastri.  Buat torehan dengan hujung pisau.  Bakar pada suhu 200'C selama 35-30 minit atau hingga keperangan.

 

No comments:

Post a Comment