KEK PISANG

Thursday, November 7, 2013

KUIH BAKAR JAGUNG











KUIH BAKAR JAGUNG




Sumber  :  buku resipi 'Istimewa Pemanis Mulut' - dariDapur CT
dicuba   :   zaralovebaking



Bahan-bahan :

    1   cawan   tepung gandum
    1   cawan   santan atau santan kotak
    1   cawan   susu sejat
 3/4   cawan   gula kastor
    2   biji        telur 'B'
    1   tin         jagung manis ala krim
sedikit pewarna kuning
    1   tbsp      mentega
sedikit bijan jika suka


Cara Penyediaan :

1.   Blend semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan.
2.   Masukkan jagung dan blend sebentar.
3.   Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8" x 8" persegi dan taburkan bijan jika suka.
4.   Bakar pada suhu 160'C selama 1 jam (boleh tambah masa bakar 10 minit lagi untuk lebih garing di atasnya).

Yields :  4 biji menggunakan acuan pecah 8 No. 2.

No comments:

Post a Comment