KEK PISANG

Tuesday, November 5, 2013

CHOCOLATE CHEDDAR CHIFFON CAKE











CHOCOLATE CHEDDAR CHIFFON CAKE



Oleh  :     mybakingworkshop
dicuba :   zaralovebaking  -  sangat moist & sedap, tq


Bahan A :

    4   biji   kuning telur gred A
  70   ml    susu segar
  45   ml    air
  80   ml    minyak jagung
 1/4   tsp   garam
  80   gm   gula kastor
135   gm   tepung gandum    )
  15   gm   serbuk koko       )  diayak bersama
    1   tsp   baking powder   )


Bahan B :

  50   gm   parutan keju cheddar


Bahan C :

    4   biji   putih telur
  60   gm   gula kastor
 1/8   tsp   cream of tartar


Cara Penyediaan :

1.   Panaskan oven pada suhu 175'C.  Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci.  Tidak perlu digris.
2.   Di dalam mangkuk besar, satukan kesemua bahan A.  Gaul sebati dan masukkan bahan B, gaul rata.
3.   Pukul bahan C hingga kembang dan bertanduk (stiff).  Kaup balikkan dengan adunan A+B tadi hingga sebati.
4.   Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan.  Bakar selama 40 minit hingga masak sempurna.
5.   Segera di terbalikkan loyang bila kek sudah masak.  Sejukkan baru dikeluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment