KEK PISANG

Tuesday, November 26, 2013

KUIH BAKAR BERLAUK/BINGKA BERLAUK











KUIH BAKAR BERLAUK @ BINGKA BERLAUK




Sumber  :   Citarasawan
dicuba   :    zaralovebaking



Bahan Adunan :

350  gm    tepung gandum
500  ml     santan pekat
100  ml     air
    5  biji    telur
 1/2  tsp    garam
    2  tbsp  minyak sapi  -  dicairkan
Pewarna kuning  (optional)


Bahan Inti :

200  gm    daging kisar
    1  tbsp   rempah kari daging
    2  ulas    bawang putih
    1  cm      halia
    1  biji      bawang besar di potong dadu
Minyak untuk menumis


Bahan Hiasan :  dihiris

Daun sup & daun bawang
Setangkai cili merah & cili hijau

(4  biji  Acuan Kemboja  (no. 2)  -  digirs dengan sedikit minyak)


Cara Penyediaan :

Untuk Inti  :   Tumbuk atau kisar bawang putih dan halia dan tumiskan hingga naik bau.  Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga terbit minyak.  Masukkan daging kisar, sedikit air dan garam.  Biarkan daging empuk.  Masukkan bawang dadu dan masak hingga inti hampir kering.  Angkat dan ketepikan.

Untuk Adunan :   Satukan kesemua bahan, kacau dengan whisk tangan hingga rata kemudian ditapis atau di blend.  Griskan acuan.  Panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
     Perlahankan api dapur dan tuangkan 3/4 adunan ke dalam acuan.  Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.  Masukkan inti daging tadi di bahagian tengah dan tepi acuan, taburkan dengan bahan hiasan yang telah dihiris.  Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit atau hingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment