KEK PISANG

Tuesday, November 5, 2013

KEK SPAN MARBLE











KEK SPAN MARBLE




Oleh  :   zaralovebaking



Bahan-bahan :

400   gm     tepung sponge cake mix  (diayak)
    5   biji     telur gred A
  80   ml      air
    1   tsp     esen vanilla
  80   gm     mentega  -  dicairkan
    2   tbsp   serbuk koko  -  diayak
    1   tsp     chocolate emulco
Pewarna hijau secukupnya


Cara Penyediaan :

1.   Sediakan acan bersaiz 9 inci yang digris mentega dan dialas dengan kertas minyak  Ketepikan.

2.   Masukkan tepung sponge mix ke dalam mangkuk adunan.  Tambahkan air dan masukkan telur satu demi satu sambil diputar selama 4 minit hingga kembang dan gebu.

3.   Bila adunan dah kembang dan gebu, masukkan esen vanilla dan mentega cair perlahan-lahan sambil diputar dengan kelajuan rendah selama 1 minit hingga ringan dan kembang.

4.   Ambil anggaran 2 senduk adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk lain dan tambahkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco.  Kacau rata.

5.   Masukkan adunan hijau berselang-seli dengan adunan koko ke dalam loyang.  Ambil pisau atau lidi sate dan corakkan bentuk marble.

6.   Bakar pada suhu 180'C selama 45 - 50 minit atau hingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment