Hari ini terlebih rajin untuk membuat dua jenis juadah yang sangat sedap untuk minum petang. Bengkang pandan tumis ni memang sangat sedap, lain daripada yang lain. Kuih ni agak manis sikit. Kepada yang tidak suka manis bolehlah dikurangkan sikit gulanya. Selama Mencuba..
BENGKANG PANDAN TUMIS
sumber dari : Fiza's Cooking; thanks..
dicuba : zaralovebaking; (sangat sedap & lembut)...
Bahan A :
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisarkan 4 helai daun pandan dengan air & tapis jadikan 1 cawan)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan
2 sudu besar mentega
3 biji telur (saya guna gred B)
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
Bahan B :
4-5 ulas bawang merah - dihiris nipis-nipis
2 sudu besar minyak masak
Loyang/acuan : 8 x 8 inci persegi
Cara Membuat :
1. Campurkan kesemua bahan A ke dalam blender dan kisar sehingga sebati.
2. Masukkan 2 sudu besar minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah sehingga harum dan kekuningan.
3. Tuangkan ke dalam loyang dengan minyaknya sekali dan seterusnya tuangkan adunan yang dikisarkan tadi. Bawang tumis tadi akan naik ke permukaan bengkang.
4. Seterusnya bakar di dalam ketuhar pada suhu 180'C selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya. (Saya mengguna api atas dan bawah).
Kuih Badak Berendam..
No comments:
Post a Comment