KEK PISANG

Sunday, September 13, 2015

STICKY CARAMEL CHICKEN WINGS








STICKY CARAMEL CHICKEN WINGS
sumber  :  Majalah Aroma...




Bahan-bahan :

 12  keping  kepak ayam
   2  sudu besar  minyak masak
   3  ulas  bawang putih  -  diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
   1  sudu besar  halia  -  dicincang
   1  sudu besar  sos ikan
   1  sudu besar  kicap
   1  sudu besar  sos cili
1/4  cawan  madu  (60 ml)
1/2  sudu besar  serbuk lada hitam  -  tumbuk kasar



Cara Memasak :


1.  Panaskan minyak dalam kuali.  Masukkan bawang putih, halia dan kepak ayam, kacau dan goreng selama 5 minit.

2.  Masukkan kesemua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali.  Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua kepak ayam masak dan keperangan (bersalut dengan sos).







No comments:

Post a Comment