KEK PISANG

Friday, September 4, 2015

KUIH BADAK BERENDAM









KUIH BADAK BERENDAM




Bahan Inti :

150  gm  kelapa parut putih
  50  gm  gula Melaka/merah
100  ml   air
  40  gm  gula pasir
    1  helai  daun pandan  -  disimpul


Bahan Doh :

300  gm  tepung pulut putih
280  ml   air
Garam secukup rasa
Pandan emulco & pewarna hijau secukupnya


Bahan Kuah :

400  ml   santan
125  ml   air
    2  sudu besar  tepung beras
    2  helai  daun pandan  -  disimpul
  80  gm  gula pasir
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

Inti  :  Kacau semua bahan hingga agak kering.  Angkat dan biarkan sejuk.

Kuah :  Campurkan santan, air, tepung beras, daun pandan, gula dan garam, kacau sebati dan tidak berbintil.  Masak hingga mendidih.  Ketepikan.  (Buat yang ni dulu).

Doh :  Gaul tepung pulut putih dan garam.  Masukkan pandan emulco, pewarna hijau secukupnya, air dan uli hingga menjadi doh.  (Air tidak perlu dihabiskan jika doh sudah tidak melekat dijari).  Bentukkan sedikit adunan doh menjadi bulat, isikan dengan inti kelapa.  Bulatkan semula dan buat hingga kesemua adunan doh habis.
     Didihkan air dan masukkan bebola berinti tadi.  Bila timbul dipermukaan, angkat.  Letakkan ke dalam kuahnya.

Info  :  Boleh juga menggunakan pes kacang merah sebagai inti...sedap juga, satu kelainan.

No comments:

Post a Comment