Friday, September 4, 2015
KUIH BADAK BERENDAM
KUIH BADAK BERENDAM
Bahan Inti :
150 gm kelapa parut putih
50 gm gula Melaka/merah
100 ml air
40 gm gula pasir
1 helai daun pandan - disimpul
Bahan Doh :
300 gm tepung pulut putih
280 ml air
Garam secukup rasa
Pandan emulco & pewarna hijau secukupnya
Bahan Kuah :
400 ml santan
125 ml air
2 sudu besar tepung beras
2 helai daun pandan - disimpul
80 gm gula pasir
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
Inti : Kacau semua bahan hingga agak kering. Angkat dan biarkan sejuk.
Kuah : Campurkan santan, air, tepung beras, daun pandan, gula dan garam, kacau sebati dan tidak berbintil. Masak hingga mendidih. Ketepikan. (Buat yang ni dulu).
Doh : Gaul tepung pulut putih dan garam. Masukkan pandan emulco, pewarna hijau secukupnya, air dan uli hingga menjadi doh. (Air tidak perlu dihabiskan jika doh sudah tidak melekat dijari). Bentukkan sedikit adunan doh menjadi bulat, isikan dengan inti kelapa. Bulatkan semula dan buat hingga kesemua adunan doh habis.
Didihkan air dan masukkan bebola berinti tadi. Bila timbul dipermukaan, angkat. Letakkan ke dalam kuahnya.
Info : Boleh juga menggunakan pes kacang merah sebagai inti...sedap juga, satu kelainan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment