KEK PISANG

Thursday, September 24, 2015

SALAM AIDIL ADHA 24/9/2015 (KHAMIS)...


Menu yang simple untuk raya haji tahun ni..
(Nasi Jagung & Kari Ayam)







NASI JAGUNG
buku resipi  :   'Senangnya Memasak Nasi' - Chef Hanieliza...



Bahan A :

   6  cawan  beras basmathi, cuci bersih, rendam 30 minit & toskan
   2  cawan  isi jagung
   2  sudu makan  serbuk rempah beriani (saya guna jenama Faiza)
   8  cawan  air
1/2  cawan  susu cair
   3  sudu makan  minyak sapi
Garam & gula secukup rasa


Bahan B :  (Tumisan)

5  biji  bawang merah *
3  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *  (* dimayang)
1  batang  kulit kayu manis
3  kuntum  bunga lawang
5  biji  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
3  tangkai  daun kari
2  helai  daun pandan  (disimpulkan)


Cara Memasak :

1.  Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit kemudian toskan.
2.  Panaskan minyak sapi di dalam periuk ataupun kuali.
3.  Tumiskan bahan B sehingga wangi.
4.  Kemudian masukkan  rempah beriani.  Biarkan sehingga pecah minyak.
5.  Masukkan beras, air, jagung, garam, gula dan susu cair.  Kacau rata.
6.  Pindahkan bahan yang dimasak ke dalam periuk nasi elektrik dan biarkan masak seperti nasi biasa.
7.  Apabila sudah masak, gemburkan dengan chopstick perlahan-lahan agar nasi tidak patah. 
8.  Hidangkan bersama lauk kegemaran!!!

No comments:

Post a Comment