SINGGANG REBUS IKAN KEMBONG
sumber : DapurTanpaSempadan; thanks....
Bahan-bahan :
2 ekor ikan kembong saiz besar
1 biji tomato - dibelah 4
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - diketuk
10 biji cili padi - belah 2 tapi tidak putus setiap 1
1/4 camca teh serbuk kunyit
1 batang serai - diketuk
1/2 inci halia - diketuk
1 helai daun limau purut
1/2 kiub pati ikan bilis Maggi - jika suka
1 keping asam gelugur
2 camca besar sos ikan
Garam secukup rasa - jika perlu
Air secukupnya
Cara Memasak :
1. Ikan kembong disiang, cuci bersih dan kerat dua setiap seekor. Ketepikan. Dalam periuk, masukkan bawang besar, halia, bawang putih, serai, asam gelugur, serbuk kunyit, cili padi dan tuangkan air secukupnya (anggaran 800 ml), kacau rata dan masak sehingga mendidih.
2. Masukkan ikan kembong dan kiub ikan bilis (hancurkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam periuk). Kacau perlahan dan masukkan tomato, sos ikan dan daun limau purut, masak sehingga ikan masak. Masak sekejap lagi dan rasakan garamnya, jika kurang masin baru dimasukkan sedikit garam lagi. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Tumis bayam
No comments:
Post a Comment