KEK PISANG

Sunday, September 13, 2015

SINGGANG REBUS IKAN KEMBONG







SINGGANG REBUS IKAN KEMBONG
sumber  :   DapurTanpaSempadan; thanks....




Bahan-bahan :

   2  ekor  ikan kembong saiz besar
   1  biji  tomato  -  dibelah 4
   1  biji  bawang besar  -  hiris
   3  ulas  bawang putih  -  diketuk
 10  biji  cili padi  -  belah 2 tapi tidak putus setiap 1
1/4  camca teh  serbuk kunyit
   1  batang  serai  -  diketuk
1/2  inci  halia  -  diketuk
   1  helai  daun limau purut
1/2  kiub pati  ikan bilis Maggi  -  jika suka
   1  keping  asam gelugur
   2  camca besar  sos ikan
Garam secukup rasa  -  jika perlu
Air secukupnya


Cara Memasak :

1.  Ikan kembong disiang, cuci bersih dan kerat dua setiap seekor.  Ketepikan.  Dalam periuk, masukkan bawang besar, halia, bawang putih, serai, asam gelugur, serbuk kunyit, cili padi dan tuangkan air secukupnya (anggaran 800 ml), kacau rata dan masak sehingga mendidih.

2.  Masukkan ikan kembong dan kiub ikan bilis (hancurkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam periuk).  Kacau perlahan dan masukkan tomato, sos ikan dan daun limau purut, masak sehingga ikan masak.  Masak sekejap lagi dan rasakan garamnya, jika kurang masin baru dimasukkan sedikit garam lagi.  Tutup api dan sedia dihidangkan.




 Tumis bayam

No comments:

Post a Comment