KEK PISANG

Friday, September 18, 2015

GULAI IKAN SIAM








GULAI IKAN SIAM
Majalah Saji Julai 2015...



Bahan A :

500  gm  ikan tenggiri/merah/kembung (saya guna ikan kembung 2 ekor saiz besar dikerat 2 setiap satu)
    3  cawan  santan
Sedikit terung pipit  (tak letak sebab tiada)
Sedikit belimbing buluh
    5  helai  daun limau purut
    3  tangkai  cili hijau  -  belah dua
    3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Kisar :

10  tangkai  cili kering  -  dipotong & direndam hingga kembang
10  tangkai  cili padi
  5  batang  serai  -  dipotong-potong
  2  cm  lengkuas
10  ulas  bawang merah
  5  ulas  bawang putih
  2  cm  belacan
  2  cm  kunyit hidup
  1  biji  buah keras  (saya tambah untuk memekatkan kuah - jika suka)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dalam periuk/kuali dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi.
2.  Masukkan santan dan biarkan mendidih.
3.  Masukkan ikan, terung pipit dan daun limau purut.  Biarkan mendidih seketika.
4.  Masukkan buah belimbing buluh dan cili hijau.  Perlahankan api dan biarkan pekat dan pecah minyak.

No comments:

Post a Comment