KEK PISANG

Friday, May 20, 2016

AYAM BLACK PEPPER & MUSHROOM









AYAM BLACK PEPPER & MUSHROOM
sumber  :    citarasawan...




Bahan-Bahan :

5  ketul  ayam  (saya guna 1/2 ekor ayam dipotong kecil)
2  sudu besar  kicap manis
2  sudu besar  sos tiram
1  sudu teh  lada hitam kasar


....  Gaul bersama ayam dan perap selama 30 minit.


Sos Black Pepper :

   6  ulas  bawang merah  -  tumbuk
   2  ulas  bawang putih  -  tumbuk
   1  inci  halia  -  dihiris
   1  sudu besar  lada hitam kasar
   2  sudu besar  sos tiram
   4  sudu besar  kicap manis
   5  biji  cendawan butang  -  dihiris  (saya guna tomato ceri anggaran 10 biji)
1/2  cawan  air
   1  sudu teh  tepung jagung  -  dibancuh dengan sedikit air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Goreng ayam sehingga masak.  Angkat dan ketepikan.

2.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam kasar sehingga naik bau.  Masukkan cendawan dan biarkan sebentar.

3.  Masukkan sos tiram, kicap manis, air dan bancuhan tepung jagung.  Masak sebentar sehingga nampak pekat.

4.  Masukkan ayam yang di goreng tadi dan gaul sehingga rata.

5.  Perasakan dengan secubit garam dan sedikit gula.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment