KEK PISANG

Wednesday, May 4, 2016

TIRAMISU










TIRAMISU
sumber  :   buku resipi Norzailina Nordin...




Bahan-Bahan :

    200  gm  krim putar
    250  gm  krim keju atau keju Mascarpone
      30  ml   susu segar
      80  gm  gula aising
18-20  keping  biskut span 'ladyfingers'
    170  ml   air kopi
      30  gm  parutan coklat atau secukupnya
Serbuk koko secukupnya
Strawberi  -  untuk hiasan


Cara-Cara :

  1.  Putar krim putar hingga separuh kental.  Ketepikan.
  2.  Pukul krim keju atau keju Mascarpone hingga lembut.
  3.  Masukkan susu segar dan gula aising.
  4.  Putar lagi hingga adunan ringan dan gebu.
  5.  Masukkan krim putar ke dalam adunan krim keju.
  6.  Kacau dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati.
  7.  Celup biskut dalam air kopi.  Susun pada dasar mangkuk/gelas.
  8.  Sudukan campuran krim keju ke atas biskut.
  9.  Kemudian ratakan permukaan biskut dengan campuran krim tadi.
10.  Kemudian ayak serbuk koko di atasnya.
11.  Susun lagi biskut yang dicelup di dalam air kopi.
12.  Ratakan krim keju di atas biskut. 
13.  Ayak lagi serbuk koko di atas krim tadi.
14.  Parut coklat di atas serbuk koko.  Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam.
15.  Pastikan bekas tiramisu ditutup dengan plastik atau foil sebelum disimpan di dalam peti sejuk.

Nota :  170 ml air kopi  =  170 air panas dibancuh dengan 2 sudu kecil kopi Nescafe, biarkan suam seketika sebelum digunakan..

No comments:

Post a Comment