KEK PISANG

Monday, May 16, 2016

AYAM/DAGING LADA HITAM









AYAM/DAGING HALIA LADA HITAM
Majalah RASA : Sisipan Jan. 2016...




Bahan-Bahan :

300  gm  ayam atau daging  -  bersihkan & potong  (saya guna daging batang pinang - hiris nipis)
    1  biji  bawang besar  -  potong wedges
    3  ulas  bawang putih  -  kisar
    5  ulas  bawang merah  -  kisar
    5  cm  halia  -  hiris nipis
    1  sudu makan  lada hitam  -  tumbuk kasar
    2  sudu makan  sos tiram
  50  gm  daun bawang  -  hiris (1 pokok)
  50  gm  lobak merah  (anggaran 1/2 batang - hiris nipis)
Sedikit air
Gula secukupnya
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan kisar dan halia sehingga naik bau.  Masukkan ayam/daging dan sedikit air.  Kacau sebati.  Biarkan empuk seketika.

2.  Masukkan sos tiram dan lada hitam tumbuk.

3.  Akhir sekali masukkan lobak merah (hiris nipis), bawang besar dan daun bawang yang telah dihiris.  Gaul sekata.

4.  Angkat dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment