KEK PISANG

Tuesday, May 3, 2016

KEK PISANG@ BANANA CAKE










KEK PISANG@ BANANA CAKE
sumber  :   buku resipi...




Bahan-Bahan :

350  gm  pisang emas  -  dilecek halus
340  gm  tepung naik sendiri *
    1  sudu kecil  soda bikarbonat *  ( * diayak bersama)
250  gm  mentega
220  gm  gula kastor 
    5  biji  telur gred B
    4  sudu besar  susu cair
    2  sudu kecil  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Putar mentega dan gula kastor hingga kembang.
2.  Masukkan telur sebiji demi sebiji dan dipukul rata setiap kali dimasukkan telur.
3.  Kemudian masukkan esen vanilla dan susu cair, pukul sebati.
4.  Seterusnya, masukkan pisang dan dikacau rata.
5.  Akhir sekali, kaup balikkan tepung hingga adunan cukup sebati menggunakan spatula.
6.  Tuangkan adunan ke dalam dua tin lof yang dialas kertas minyak dan dilenser marjerin. 
7.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190'C selama 45-50 minit atau hingga masak.






No comments:

Post a Comment