KEK PISANG

Monday, May 2, 2016

TENGGIRI MASAK KICAP









TENGGIRI MASAK KICAP
sumber   :    dayangjack...




Bahan-Bahan :

4  keping  ikan tenggiri  -  dibersihkan & ditoskan
Sedikit  air asam jawa
Sedikit  serbuk kunyit
Sedikit  garam


     Gaul-gaulkan ikan bersama semua bahan di atas dan perapkan selama 15 minit.  Kemudian digoreng tetapi jangan terlebih masak atau di goreng terlalu lama.  Angkat dan toskan.  Ketepikan.


Bahan Perencah :

   3  biji  bawang merah *
   2  ulas  bawang putih *
1/2  labu  bawang besar *
1/2  inci  halia *  ( * dikisar)
1/2  labu  bawang besar  -  dimayang
1/2  sudu makan  kicap pekat
Sedikit kicap manis
   2  sudu makan  cili kisar
   1  keping  asam gelugur
Sedikit sos cili thai atau sos cili
Sedikit tomato ceri  (tambahan)
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali atau tinggalkan sedikit minyak lebihan menggoreng ikan tadi.  Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar sehingga garing dan pecah minyak.

2.  Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos cili thai atau sos cili dan sedikit air.  Kacau sebati dan biarkan ia mendidih.

3.  Masukkan garam, gula dan asam gelugur.  Kacau sebati.

4.  Akhir sekali masukkan ikan yang digoreng tadi, bawang besar dan tomato ceri.  Kacau sebati.

5.  Apabila kuahnya kelihatan pekat, tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment