KEK PISANG

Sunday, May 1, 2016

TELUR MASIN LEMAK CILI API








TELUR MASIN LEMAK CILI API
sumber  :    Majalah RASA April 2016...




Bahan-Bahan :

  4  biji  telur masin
  1  batang  serai  -  titik
  1  ulas  bawang merah  -  kisar
  1  keping  asam gelugur
  2  cm  kunyit hidup  -  kisar
10  biji  cili padi  -  kisar
  1  mangkuk  santan
  1  helai  daun kunyit  -  hiris halus (tambahan)
  1  tangkai  cili hijau  -  potong serong (hiasan)
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Masukkan semua bahan kecuali telur, daun kunyit dan cili hijau.
2.  Didihkan santan sehingga mendidih.
3.  Kecilkan api, masukkan telur masin satu persatu.
4.  Biarkan telur agak keras, perasakan dengan sedikit garam jika tidak berapa masin.
5.  Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan potongan cili hijau.  Biarkan seketika.
6.  Jangan terlebih kacau kerana ia mudah hancur, nanti tidak cantik kuahnya.  (saya terlebih kacau sedikit).
7.  Tutup api dan hidangkan.






No comments:

Post a Comment