KEK PISANG

Monday, October 16, 2017

BUBUR SOM SOM...










BUBUR SOM SOM
rujukan :    SAJI Oktober 2017 (Jalilah JJ)
1st owner :    Shida Othman@MAHN...



Bahan-Bahan :

1/2  cawan  tepung jagung
1/2  cawan  tepung beras Cap Teratai
1  sudu teh  garam halus  (untuk menaikkan lemak)
4 1/2  cawan  santan dari 1 biji kelapa
Pewarna pilihan (jika suka)
2-3  helai  daun pandan disimpul


Bahan Air Gula :  ***

1/2  cawan  gula merah
1/2  cawan  gula pasir
1 1/4  cawan  air
3  helai  daun pandan disimpul

***  Masuk kesemua bahan air gula ke dalam periuk dan masak sehingga gula hancur dan mendidih kemudian ditapis.  Sejukkan.


Cara Penyediaan :

1.  Satukan tepung beras, tepung jagung dengan santan, tapis masukkan ke dalam periuk dengan daun pandan yang disimpul dan garam halus... kacau sebati.

2.  Masak dengan api perlahan sehingga pekat dan meletup-letup dan adunan nampak berkilat.

3.  Bahagikan adunan kepada dua atau tiga bahagian, satu bahagian biarkan warna asal manakala dua bahagian lagi warnakan dengan pewarna pilihan.

4.  Tuangkan adunan mengikut kreativiti ke dalam acuan pilihan yang telah disapu dengan sedikit minyak.

5.  Sejukkan di dalam peti ais.  Hidangkan bersama air gula...

No comments:

Post a Comment