KEK PISANG

Thursday, October 5, 2017

SAMBAL TEMPOYAK UDANG & PETAI...










SAMBAL TEMPOYAK
UDANG DAN PETAI
rujukan :    Hanieliza...



Bahan-Bahan :

500  gm  udang sederhana besar  (dibuang kulit & kekotorannya)
2  papan petai  (diambil isinya)
3  sudu besar  tempoyak
2  helai  daun kunyit  (dikoyak)
1  sudu kecil  gula
Garam secukup rasa


Bahan Dikisar :

5  biji  cili merah
7  biji  cili api
5  ulas  bawang merah


Cara Memasak :

1.  Masukkan bahan yang dikisar, tempoyak dan daun kunyit ke dalam periuk.
2.  Masakkan sehingga naik wap.
3.  Masukkan petai, udang, gula dan garam secukup rasa.
4.  Kacau rata dan masakkan sehingga agak pekat.  Masukkan sedikit air, jika perlu.
5.  Masukkan ke dalam pinggan dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment