KEK PISANG

Sunday, October 29, 2017

SAMBAL TERUNG PETAI...









SAMBAL TERUNG PETAI




Bahan-Bahan :

2  biji  terung panjang
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  sudu makan  cili kisar
1  labu  bawang besar  ~  dihiris
1-2  keping  petai  ~  dikupas & ambil isinya
1  cawan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Tumbuk : 

1  sudu makan  udang kering  ~  direndam sehingga lembut & toskan
2  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Terung dipotong pendek dan dikelar bahagian tengah.
2.  Gaulkan terung dengan serbuk kunyit dan garam.
3.  Panaskan minyak dan goreng terung sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.
4.  Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga berbau wangi.
5.  Masukkan cili kisar dan tumiskan sehingga terbit minyak.
6.  Masukkan terung, bawang besar, petai dan garam secukup rasa.  Kemudian kacau rata.
7.  Biarkan seketika sehingga bawang besar sedikit layu.
8.  Tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment