KEK PISANG

Tuesday, October 17, 2017

CEKODOK PISANG...









CEKODOK PISANG@ JEMPUT-
JEMPUT PISANG



Bahan-Bahan :

10  biji  pisang lemak manis  (saiz besar)
1/3  cawan  tepung beras
1 1/4  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  baking powder
1/2  sudu teh  soda bikarbonate
1/4  sudu teh  garam halus
Minyam masak secukupnya untuk gorengan terendam


Cara-Cara :

1.  Pisang dikupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk besar.  Tambahkan baking powder, soda bikarbonate, garam dan gula secukupnya (jika perlu sebab pisang dah manis).  Lecek sehingga pisang betul-betul lumat dan sebati dengan kesemua bahan-bahan tersebut.

2.  Kemudian masukkan tepung beras dan tepung gandum, gaul rata dengan spatula/senduk kayu sehingga sebati.  Rehatkan sebentar sementara minyak dipanaskan untuk menggoreng terendam.

3.  Gunakan sudu atau boleh juga jemputkan adunan tadi dengan menggunakan tangan (hujung jari yang dibasahkan dengan air).  Goreng cekodok sehingga keperangan, angkat dan toskan minyaknya.  Sedia untuk dinikmati...

No comments:

Post a Comment