KEK PISANG

Friday, October 27, 2017

SLICE CHEESECAKE...










SLICE CHEESECAKE
rujukan :    emiliaputeri.blogspot.my



Bahan-Bahan :

4-5  keping  slice cheese  (saya guna 4 keping jer)
200  ml  susu segar
70  gm  mentega atau marjerin
70  gm  tepung gandum  ~  diayak terlebih dulu
70  gm  gula kastor
4  biji  telur gred A/B  (saya guna gred A)
beberapa titis esen vanilla  (saya guna 1/2 sudu teh)


Cara-Cara :

1.  Di dalam periuk, carikkan/koyakkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

2.  Kemudian dengan menggunakan api kecil, biarkan slice cheese mencair.  Kacau sentiasa.

3.  Masukkan mentega dan kacau sehingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

4.  Asingkan putih dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula sehingga menjadi meringue (bertanduk).

5.  Di dalam bekas lain, pukul kuning telur sehingga kembang dan kemudian masukkan ke dalam adunan cheese tadi, diikuti masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi.  Pastikan adunan tidak bergentel/berketul.

6.  Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titis esen vanilla, menggunakan cara kaedah kaupbalik supaya adunan rata.  Grease/sapukan acuan kek dengan mentega/marjerin dan alaskan dengan kertas baking.  Tuangkan adunan kek ke dalam acuan.

7.  Bakar pada suhu 170'C selama 20 minit dan kemudian turunkan suhu 140'C selama 40 minit (apabila diturunkan suhu, saya cuma bakar selama 30 minit), gunakan acuan kek berukuran 7 inci/18 cm (saya guna 7 inci persegi) dan letakkan sedikit air dibawah dulang pembakar, bakar secara 'bain-marie/water-bath') untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.  Hiaskan dengan sedikit sapuan blueberry filling, jika suka...

1 comment: