KEK PISANG

Saturday, October 21, 2017

IKAN MASAK KICAP PEDAS...









IKAN MASAK KICAP PEDAS




Bahan-Bahan :

6  ekor  ikan kembung saiz sederhana atau ikan pilihan  ~  cuci bersih, lumur garam kunyit & goreng
8  ulas  bawang merah *
4  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *  ( * dikisar )
2  sudu besar  cili kisar
3  biji  cili merah/hijau  ~  dihiris
1  biji  bawang besar saiz sederhana  ~  dihiris bulat & leraikan
Garam & gula secukupnya
Kicap, sos tomato, sos tiram secukupnya
Sedikit cuka masakan


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak atau secukupnya.  Tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan masukkan cili kisar.  Teruskan menumis sehingga cili kisar masak, garing dan terbit minyak.

2.  Masukkan sedikit air, kicap, sos tomato, sos tiram secukupnya dan sedikit cuka masakan.

3.  Masak sehingga mendidih.  Akhir sekali, masukkan bawang dan cili hiris dan sesuaikan rasanya.

4.  Masukkan garam secukupnya dan sedikit gula.  Tutup api dan masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul rata.

5.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment