KEK PISANG

Tuesday, October 17, 2017

SET NASI & LAUK SAMPINGAN...





RENDANG AYAM N9 MUDAH




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan
10  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1  inci  kunyit hidup
15  biji  cili padi  (lebihkan jika suka pedas)
1  biji  kentang  ~  potong kiub & direbus separa empuk
2  sudu besar  kerisik
Santan dari 1 biji kelapa
2  batang  serai  ~  dititik
2  helai  daun kunyit saiz sedang  ~  dicarik-carik/dihiris halus
Air asam jawa/asam gelugur@keping  (optional)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan cili padi dikisar dengan sedikit air sehingga lumat.
2.  Kemudian tumis sehingga naik bau.  Masukkan juga serai.
3.  Masukkan ayam, daun kunyit, sedikit santan, kentang, gula dan garam secukupnya.
4.  Setelah ayam dan kentang dan agak-agak masak dan lembut/empuk, masukkan baki santan dan setelah rendang sudah agak kering, masukkan kerisik.  Biarkan sebentar.  (saya suka rendang yang sedikit basah).
5.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan...






ACAR MENTAH



Bahan-Bahan :

1/2  batang  lobak merah  ~  dihiris memanjang
1  batang  zucchini  ~  dihiris memanjang
1/2  biji  lada benggala hijau  (atau boleh juga guna yang kuning atau merah)
1  sudu makan  cuka atau secukupnya
1  sudu makan  gula atau secukupnya
1  sudu teh  garam atau secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Campurkan kesemua bahan hirisan di dalam satu bekas dan ketepikan.
2.  Kemudian campurkan garam, gula dan cuka.  Gaul sebati.
3.  Tuangkan bancuhan cuka ke dalam bekas berisi bahan hirisan dan gaul rata.
4.  Acar sedia dihidangkan...








NASI SERAI
rujukan :   norazlita aziz@masam manis...



Bahan-Bahan :

4  cawan  beras basmathi  ~  rendam dalam 1/2 jam sebelum masak  (saya guna beras Faiza)
4  cawan  air  (saya lebihkan sedikit dalam 1/2 cawan lagi bergantung pada beras yang digunakan)
1/2  cawan  susu cair
1  labu  bawang Holland  ~  didadu/mayang halus
4  ulas  bawang putih  ~  dititik/hiris
1  cm  halia  ~  ditumbuk halus/hiris nipis
2  batang  kulit kayu manis
5  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
4  kuntum  bunga lawang
5  batang  serai  ~  dititik
2  kiub  pati ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1  sudu besar  minyak sapi
2  sudu besar  minyak jagung
50  gm  kacang gajus & kismis  (optional)


Cara Memasak :

Panaskan periuk nasi letrik, masukkan minyak jagung dan minyak sapi.
Bila dah panas, tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik harum baunya.
Kemudian masukkan pula bawang Holland, bawang putih, halia dan serai sehingga naik bau.
Tambahkan air secukupnya dan susu cair.  Kemudian masukkan kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
Akhir sekali bila nampak air hampir-hampir mendidih barulah masukkan beras.  Tutup periuk nasi dan pindahkan periuk tadi ke dalam bekas periuk letrik, ON kan dan biarkan nasi masak seperti biasa.
Bila nasi separuh masak, masukkan kismis dan gajus (jika guna).
Kacau/gembur dengan chopstick supaya nasi tidak patah/hancur.
Tutup semula dan teruskan memasak sehingga nasi masak sepenuhnya.
Hidangkan dengan lauk kegemaran...

1 comment: