KEK PISANG

Sunday, December 22, 2019

BROKOLI TUMIS DAGING ...










BROKOLI TUMIS DAGING
sumber :    Majalah SEDAP 2015/bil 90 ...




Bahan-Bahan :

300  gm  brokoli   ~  potong sesuai perkuntum
1  labu  bawang besar   ~  potong dadu besar
3  biji  cili kering   ~  potong
100  gm  daging lembu   ~  potong dadu 1 cm
1/4  sudu teh  garam
1/4  sudu teh  gula pasir
1  sudu teh  lada hitam kasar
1  sudu teh  kicap ikan
2  sudu makan  sos tiram
150  ml  air
1/2  sudu teh  minyak bijan
2  sudu teh  tepung jagung & 2 sudu teh air   ~  untuk pemekat
50  gm  kacang gajus   ~  goreng & belah dua   (tak letak)
1  sudu makan  minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Tumis bawang besar dan cili kering sehingga terbit aroma.  Masukkan daging, kacau sehingga berubah warna.

2.  Masukkan brokoli, kacau sehingga layu.  Masukkan garam, gula pasir, lada hitam kasar, sos tiram dan kicap ikan, kacau rata.  Tuangkan air, masak hingga matang.

3.  Setelah daging lembut, pekatkan dengan larutan tepung jagung, masukkan kacang gajus dan kacau rata.

4.  Sesuaikan rasa.  Sebelum diangkat, masukkan minyak bijan dan kacau rata.  Tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment