KEK PISANG

Thursday, December 19, 2019

KARI AYAM ...









RESIPI KARI IKAN





Bahan-Bahan :

1/2  cawan  minyak masak   (100 ml)
2  cm  kulit kayu manis
4  helai  daun kari
1  biji  bawang besar   ~  dihiris
4  biji  bawang putih   ~  dihiris
1  sudu teh  halba campur
1  peket  serbuk kari ikan Adabi *
3  biji  bawang merah *   ~  ditumbuk   ( * dibancuh dengan 1/2 cawan air untuk dijadikan pes )
3  cawan  air   (600 ml)
1  sudu makan  asam jawa   (dilarutkan dengan 1/2 cawan air)
600  gm  ikan pilihan
1/4  cawan  santan pekat   (60 ml)
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak di dalam kuali.

2.  Tumiskan halba campur, kulit kayu manis, hirisan bawang besar, hirisan bawang putih dan daun kari.  Tumis hingga kekuningan dan naik aroma.

3.  Masukkan bancuhan pes Kari Ikan Adabi.
Peringatan :   Tumis selama 10 minit sehingga minyak pecah dengan menggunakan api kecil.

4.  Kemudian masukkan air (3 cawan), larutan asam jawa dan ikan.  Biarkan masak selama 10-15 minit menggunakan api sederhana besar sehingga mendidih.

5.  Kecilkan api.  Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa.  Biarkan masak selama 10 minit dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment