Thursday, December 19, 2019
KARI AYAM ...
RESIPI KARI IKAN
Bahan-Bahan :
1/2 cawan minyak masak (100 ml)
2 cm kulit kayu manis
4 helai daun kari
1 biji bawang besar ~ dihiris
4 biji bawang putih ~ dihiris
1 sudu teh halba campur
1 peket serbuk kari ikan Adabi *
3 biji bawang merah * ~ ditumbuk ( * dibancuh dengan 1/2 cawan air untuk dijadikan pes )
3 cawan air (600 ml)
1 sudu makan asam jawa (dilarutkan dengan 1/2 cawan air)
600 gm ikan pilihan
1/4 cawan santan pekat (60 ml)
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali.
2. Tumiskan halba campur, kulit kayu manis, hirisan bawang besar, hirisan bawang putih dan daun kari. Tumis hingga kekuningan dan naik aroma.
3. Masukkan bancuhan pes Kari Ikan Adabi.
Peringatan : Tumis selama 10 minit sehingga minyak pecah dengan menggunakan api kecil.
4. Kemudian masukkan air (3 cawan), larutan asam jawa dan ikan. Biarkan masak selama 10-15 minit menggunakan api sederhana besar sehingga mendidih.
5. Kecilkan api. Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa. Biarkan masak selama 10 minit dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment