Thursday, December 19, 2019
IKAN MASAK MASAM MANIS ...
IKAN MASAK MASAM MANIS
sumber : ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan kerapu atau siakap
1 ulas bawang putih ~ ketuk
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/2 labu bawang besar ~ dadu kasar
1 biji tomato ~ dadu kasar
1/2 biji lada benggala ~ dadu kasar (me : guna cili merah , hiris)
1 keping nenas ~ potong kasar (tak letak)
Sedikit garam & gula
Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Cuci ikan, toskan dan lumur dengan sedikit garam, serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak masak secukupnya, goreng ikan seperti biasa biar garing sedikit di kedua-dua bahagian, angkat dan ketepikan.
3. Dengan menggunakan kuali lain, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bawang putih dan masak biar layu sedikit kemudian masukkan semua jenis sos, sayuran, sedikit air dan perasa secukup rasa.
4. Masak sekejap lagi biarkan sayuran lembut, tutup api.
5. Tuangkan ke atas ikan dan taburkan sedikit daun ketumbar, jika suka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment