KEK PISANG

Thursday, December 19, 2019

SARDIN TIN MASAK LEMAK CILI PADI ...









SARDIN TIN MASAK
LEMAK CILI PADI
sumber :    Majalah RASA Oktober 2016 ...




Bahan-Bahan :

1  tin  sardin saiz besar
5  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
7-10  biji  cili padi
1  batang  serai 
1  helai  daun kunyit
250  ml  santan
3  biji  ubi kentang
1  biji  tomato   (saya tambah, belah 4)
2  inci  halia
1  inci  kunyit hidup
2  keping  asam gelugur
300  ml  air
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Kisar bawang merah, bawang putih, serai, halia dan kunyit hidup.  Ketepikan.

2.  Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi hingga berbau wangi.  Masukkan air kira-kira 300 ml.  Setelah mendidih, masukkan santan, garam dan daun kunyit, kecilkan api.

3.  Masukkan kentang dan setelah kentang sedikit lembut/empuk, masukkan cili padi dan ikan sardin dengan sosnya sekali.  Biarkan sekitar 5 minit, kemudian masukkan tomato.  Biarkan tomato sedikit layu, matikan api dan angkat.

4.  Boleh hias dengan sedikit hirisan daun limau purut sebelum dihidangkan.  Sedia dinikmati.!!!

No comments:

Post a Comment