Thursday, December 19, 2019
SARDIN TIN MASAK LEMAK CILI PADI ...
SARDIN TIN MASAK
LEMAK CILI PADI
sumber : Majalah RASA Oktober 2016 ...
Bahan-Bahan :
1 tin sardin saiz besar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
7-10 biji cili padi
1 batang serai
1 helai daun kunyit
250 ml santan
3 biji ubi kentang
1 biji tomato (saya tambah, belah 4)
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 keping asam gelugur
300 ml air
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Kisar bawang merah, bawang putih, serai, halia dan kunyit hidup. Ketepikan.
2. Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi hingga berbau wangi. Masukkan air kira-kira 300 ml. Setelah mendidih, masukkan santan, garam dan daun kunyit, kecilkan api.
3. Masukkan kentang dan setelah kentang sedikit lembut/empuk, masukkan cili padi dan ikan sardin dengan sosnya sekali. Biarkan sekitar 5 minit, kemudian masukkan tomato. Biarkan tomato sedikit layu, matikan api dan angkat.
4. Boleh hias dengan sedikit hirisan daun limau purut sebelum dihidangkan. Sedia dinikmati.!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment