ROTI MAROKO GORENG
DENGAN KAYU MANIS
sumber : Majalah Sedap 2015/bil 90
Bahan-Bahan :
1 ketul roti Perancis
1 biji telur (me : gred A)
200 ml susu cair (me : susu segar)
1/4 sudu teh esen vanilla
50 gm gula pasir
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk pala
100 gm mentega ~ untuk menggoreng
Cara Membuat :
1. Potong roti menyerong setebal 1 1/2 cm, ketepikan.
2. Pukul ringan telur hingga rata, masukkan susu cair dan esen vanilla sedikit demi sedikit sambil dikacau rata, ketepikan.
3. Panaskan mentega, masukkan roti yang telah dicelup ke dalam campuran susu.
4. Goreng sehingga masak dan kecoklatan.
5. Kacau rata gula pasir, serbuk kayu manis dan serbuk pala.
6. Gulingkan roti di atas campuran tadi, hidangkan.
Pesan Sedap!
Supaya kayu manis beraroma lebih tajam, boleh gunakan ketulan kayu manis yang ditumbuk dan diayak.
No comments:
Post a Comment