KEK PISANG

Thursday, December 19, 2019

ROTI MAROKO GORENG DENGAN KAYU MANIS ...








ROTI MAROKO GORENG
DENGAN KAYU MANIS
sumber :    Majalah Sedap 2015/bil 90




Bahan-Bahan :

1  ketul  roti Perancis
1  biji  telur   (me :  gred A)
200  ml  susu cair   (me :  susu segar)
1/4  sudu teh  esen vanilla
50  gm  gula pasir
1  sudu teh  serbuk kayu manis
1/2  sudu teh  serbuk pala
100  gm  mentega   ~  untuk menggoreng


Cara Membuat :

1.  Potong roti menyerong setebal 1 1/2 cm, ketepikan.

2.  Pukul ringan telur hingga rata, masukkan susu cair dan esen vanilla sedikit demi sedikit sambil dikacau rata, ketepikan.

3.  Panaskan mentega, masukkan roti yang telah dicelup ke dalam campuran susu.

4.  Goreng sehingga masak dan kecoklatan.

5.  Kacau rata gula pasir, serbuk kayu manis dan serbuk pala.

6.  Gulingkan roti di atas campuran tadi, hidangkan.


Pesan Sedap!
Supaya kayu manis beraroma lebih tajam, boleh gunakan ketulan kayu manis yang ditumbuk dan diayak.




No comments:

Post a Comment