Sunday, December 1, 2019
ASAM PEDAS AYAM ...
RESIPI ASAM PEDAS AYAM
sumber : Insta@resepisedap ...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ cuci bersih & dipotong kecil
1 batang serai ~ dititik
Daun kesum secukupnya (me : guna 1 ikat)
Sekuntum bunga kantan ~ dibelah 4/5
Air asam jawa (50 gm asam jawa biji + secawan air, diramas & tapis ambil jusnya)
3 cawan air
Sedikit lada hitam ~ tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
35 tangkai cili kering ~ gunting, rendam hingga lembut & toskan
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak di dalam periuk/kuali. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing dan pecah minyak.
2. Masukkan ayam, bunga kantan, daun kesum. Gaul sebati dan tutup periuk/kuali sehingga ayam mengecut.
3. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati. Masukkan pula garam dan lada hitam secukupnya. Gaul sebati. Tambahkan air secukupnya.
4. Akhir sekali, tutup periuk/kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang disukai.
5. Bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih atau dicicah sahaja dengan roti putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment