Saturday, November 30, 2019
IKAN KERISI TUMIS ASAM ...
IKAN KERISI TUMIS ASAM
sumber : yatiememories ...
Bahan-Bahan :
5 ekor ikan kerisi atau ikan apa-apa pun boleh
1 batang serai ~ dititik
2 sudu besar asam jawa ~ bancuh bersama 1/2 cawan air
Garam & sedikit gula
Sedikit serbuk kunyit untuk menggoreng ikan
Minyak masak secukupnya
1 cawan air atau secukupnya
Bahan-Bahan Hiris :
2 tangkai cili hijau/merah
6 tangkai cili padi
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara Memasak :
1. Siangkan ikan, cuci bersih dan toskan. Gaul ikan kerisi bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga separuh masak. Angkat, toskan minyaknya dan ketepikan dulu.
2. Tinggalkan sedikit minyak gorengan ikan tadi di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dihiris tadi, masukkan juga serai yang dititik tadi.
3. Setelah wangi, masukkan air asam jawa. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tambahkan sedikit air lagi jika perlu. (ikut selera masing-masing yang nak kuah banyak atau sedikit).
4. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul sebentar. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment