KEK PISANG

Friday, November 8, 2019

IKAN KEMBUNG MASAK KICAP ...









IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
sumber :    Majalah RASA Februari 2018 ...




Bahan-Bahan :

3  ekor  ikan kembung saiz besar   ~  disiang & dikelar   (me :   pakai ikan selar 5 ekor)
3  ulas  bawang putih *
1  biji  bawang besar *   ( * diketuk/ditumbuk kasar )
1  biji  cili merah   ~  dihiris serong  (tak letak tiada stok)
1  biji  cili hijau   ~  dihiris serong
1.5  sm  halia   ~  diketuk
5  sudu makan  kicap lemak manis
1  sudu makan  sos tiram
1  sudu teh  kicap pekat
1  sudu teh  serbuk kunyit
1/4  sudu teh  cuka makan
1/3  sudu teh  serbuk lada sulah
1/2  sudu teh  garam
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
1/3  cawan  air
Sedikit hirisan daun bawang
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Lumur ikan kembung dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata.
2.  Goreng ikan kembung hingga masak, tidak perlu sampai garing.
3.  Angkat dan ketepikan ikan.
4.  Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih hingga harum menggunakan 3 sudu makan minyak masak.
5.  Masukkan sos tiram dan kacau hingga rata.
6.  Tuangkan air kosong, kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka makan.  Kacau dan biarkan hingga mendidih.
7.  Masukkan bawang besar dan ikan kembung yang telah digoreng tadi, kacau perlahan.
8.  Tambahkan hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah, kacau dan masak sekejap.
9.  Akhir sekali, taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment