Friday, November 8, 2019
IKAN KEMBUNG MASAK KICAP ...
IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
sumber : Majalah RASA Februari 2018 ...
Bahan-Bahan :
3 ekor ikan kembung saiz besar ~ disiang & dikelar (me : pakai ikan selar 5 ekor)
3 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar * ( * diketuk/ditumbuk kasar )
1 biji cili merah ~ dihiris serong (tak letak tiada stok)
1 biji cili hijau ~ dihiris serong
1.5 sm halia ~ diketuk
5 sudu makan kicap lemak manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh kicap pekat
1 sudu teh serbuk kunyit
1/4 sudu teh cuka makan
1/3 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh garam
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/3 cawan air
Sedikit hirisan daun bawang
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Lumur ikan kembung dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata.
2. Goreng ikan kembung hingga masak, tidak perlu sampai garing.
3. Angkat dan ketepikan ikan.
4. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih hingga harum menggunakan 3 sudu makan minyak masak.
5. Masukkan sos tiram dan kacau hingga rata.
6. Tuangkan air kosong, kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka makan. Kacau dan biarkan hingga mendidih.
7. Masukkan bawang besar dan ikan kembung yang telah digoreng tadi, kacau perlahan.
8. Tambahkan hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah, kacau dan masak sekejap.
9. Akhir sekali, taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment