Friday, November 1, 2019
LABU MASAK LEMAK PUTIH ...
LABU MASAK LEMAK PUTIH
UDANG KERING
sumber : Insta@majalahrasa ...
Bahan-Bahan :
1/2 biji labu ~ buangkan kulit & potong lebar/kiub
500 ml santan cair
100 ml santan pekat
1 helai daun kunyit ~ dicarik & simpul (boleh juga dihiris kasar)
Garam secukup rasa
Bahan ditumbuk :
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam biji ~ ditumbuk kasar, jika suka
10 gm udang kering ~ rendam seketika
Cara Memasak :
1. Masukkan labu, bahan-bahan yang ditumbuk dan santan cair ke dalam periuk.
2. Masak dengan api yang sederhana.
3. Apabila mula mendidih, masukkan daun kunyit dan santan pekat. Perasakan dengan garam.
4. Renehkan lagi sehingga labu empuk.
5. Kacau sekali sekala supaya santan tidak pecah minyak.
6. Padamkan api dapur dan sedia untuk dihidangkan.
INFO : saya masukkan sedikit lada hitam biji yang ditumbuk kasar untuk mengelakkan angin dalam badan, (petua orang-orang tua dahulu kala).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment