Friday, November 1, 2019
BEGEGIL AYAM SEDAP ...
RESEPI BEGEDIL AYAM SEDAP
sumber : www.iresipi.com ...
Bahan-Bahan :
500 gm ubi kentang ~ kupas kulit & potong setebal 1/2 inci (anggaran 4-5 biji)
150 gm daging ayam kisar
1 biji bawang besar ~ didadu kecil
1 pokok daun sup ~ dihiris halus
3 sudu besar bawang goreng
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 biji cili merah ~ dicincang kasar (kalau nak sedikit pedas)
Garam secukup rasa
1 biji telur ~ dikocok dengan garfu
Minyak masak untuk menggoreng
Cara Untuk Masak Ayam :
1. Panaskan 2 sudu makan minyak masak dalam kuali dan goreng/tumis bawang besar sehingga lembut.
2. Masukkan ayam kisar dan goreng sehingga ayam masak. Perasakan dengan sedikit garam.
Cara Untuk Masak Begedil :
1. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak masak (anggaran 1 mangkuk). Goreng kentan sehingga kekuningan dan lembut. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
2. Ketika kentang masih panas, hancurkan kentang dengan cara melenyek kentang sehingga halus menggunakan potato masher atau garfu.
3. Masukkan bawang goreng, daun sup, ayam (yang dimasak tadi) dan serbuk lada putih. Perasakan dengan garam secukup rasa.
4. Ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat. Kemudian leperkan sedikit dan susun di atas pinggan/dulang.
5. Panaskan minyak masak secukupnya. Pecahkan telur dan kacau dengan garfu supaya sebati. Celupkan begedil di dalam telur dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Tunggu sehingga bahagian bawah begedil keras sedikit baru di alihkan untuk mengelakkan begedil dari hancur.
NOTA : Kentang boleh juga direbus dan panas-panas dilecek hingga halus. (saya rebus jer)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya.. semua ada kentang akan sedap. fevret =D
ReplyDeleteBoleh dicuba nanti... nampak sedap.
ReplyDelete