KEK PISANG

Friday, November 1, 2019

BEGEGIL AYAM SEDAP ...










RESEPI BEGEDIL AYAM SEDAP
sumber :    www.iresipi.com ...




Bahan-Bahan :

500  gm  ubi kentang   ~   kupas kulit & potong setebal 1/2 inci  (anggaran 4-5 biji)
150  gm  daging ayam kisar
1  biji  bawang besar   ~   didadu kecil
1  pokok  daun sup   ~   dihiris halus
3  sudu besar  bawang goreng
1/2  sudu kecil  serbuk lada putih
1  biji  cili merah   ~   dicincang kasar   (kalau nak sedikit pedas)
Garam secukup rasa
1  biji  telur   ~   dikocok dengan garfu
Minyak masak untuk menggoreng


Cara Untuk Masak Ayam :

1.  Panaskan 2 sudu makan minyak masak dalam kuali dan goreng/tumis bawang besar sehingga lembut.

2.  Masukkan ayam kisar dan goreng sehingga ayam masak.  Perasakan dengan sedikit garam.


Cara Untuk Masak Begedil :

1.  Dalam kuali yang lain, panaskan minyak masak (anggaran 1 mangkuk).  Goreng kentan sehingga kekuningan dan lembut.  Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar.

2.  Ketika kentang masih panas, hancurkan kentang dengan cara melenyek kentang sehingga halus menggunakan potato masher atau garfu.

3.  Masukkan bawang goreng, daun sup, ayam (yang dimasak tadi) dan serbuk lada putih.  Perasakan dengan garam secukup rasa.

4.  Ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat.  Kemudian leperkan sedikit dan susun di atas pinggan/dulang.

5.  Panaskan minyak masak secukupnya.  Pecahkan telur dan kacau dengan garfu supaya sebati.  Celupkan begedil di dalam telur dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.  Tunggu sehingga bahagian bawah begedil keras sedikit baru di alihkan untuk mengelakkan begedil dari hancur.


NOTA :    Kentang boleh juga direbus dan panas-panas dilecek hingga halus.  (saya rebus jer)

2 comments: