RESIPI KUIH BAKAR JAGUNG
sumber : Fiza's Cooking ...
Bahan-Bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 cawan susu sejat@susu cair
3/4 cawan gula kastor
2 biji telur gred A/B
1 tin jagung manis ala krim
Sedikit pewarna kuning
Sedikit bijan
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar mentega
Cara-Cara :
1. Kisar semua bahan sehingga sebati kecuali jagung, mentega dan bijan di dalam blender.
2. Masukkan jagung dan kisar sebentar sahaja.
3. Panaskan loyang bersaiz 8 x 8 inci di atas dapur sebentar, masukkan mentega dan biarkan cair. Tuangkan adunan yang di blender tadi ke dalam loyang dan taburkan bijan.
4. Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam, dan pada 10 minit terakhir saya tukar kepada api atas sahaja dan menjadikan kuih lebih berkerak.
NOTA : Seperti biasa, sebelum membakar kuih atau kek, sila panaskan oven terlebih dahulu selama lebih kurang 10 minit.
No comments:
Post a Comment