Thursday, November 28, 2019
KAILAN IKAN MASIN ...
RESIPI KAILAN IKAN MASIN
sumber : Surianti Ramli
Bahan-Bahan :
2 ikat sayur kailan ~ dicuci bersih & dipotong
5 ulas bawang putih ~ diketuk
1 labu bawang besar ~ dipotong baji
2 biji cili merah ~ dihiris
2 keping ikan tenggiri jeruk ~ dibersihkan & dipotong kecil
1 biji limau kasturi ~ diperah ambil jusnya
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali. Goreng ikan tenggiri jeruk sehingga sedikit garing. Masukkan bawang putih, kacau rata sehingga harum baunya.
2. Masukkan sedikit air dan sos tiram. Biarkan mendidih sekejap.
3. Masukkan sayur kailan bersama bawang besar dan cili merah serta air perahan limau kasturi. Kacau rata sebentar.
4. Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment