Friday, November 29, 2019
SAYUR CAMPUR SOS TIRAM ...
SAYUR CAMPUR SOS TIRAM
sumber : sajiandapurbonda.blogspot.com
Bahan-Bahan :
2 biji bawang merah ~ dihiris halus
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
Sedikit ikan bilis
1 sudu besar sos ikan/sos sotong
5 sudu besar sos tiram ~ dibancuh dengan sedikit air
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk pasti sedap Knorr
1 biji cili merah ~ dihiris
Air secukupnya ~ untuk kuah
1 sudu teh tepung jagung ~ dibancuh dengan sedikit air (jika suka) untuk memekatkan kuah
Garam & gula secukup rasa
1 sudu besar minyak masak untuk menumis
Bahan Sayuran :
Bunga kobis ***
Lobak merah ***
Putik/baby jagung ***
Tomato ***
Kacang sepat ***
*** Cara pemotongan & kuantiti sayur ikut citarasa.
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis sehingga naik bau.
2. Selepas itu masukkan sos tiram bersama air. (Air yang digunakan ikut citarasa kepada banyaknya kuah yang disukai).
3. Perasakan dengan sos ikan, serbuk lada hitam, serbuk pasti sedap Knorr, garam dan gula secukupnya. Kacau dan masak sehingga mendidih.
4. Masukkan kesemua sayur-sayuran kecuali tomato. Biarkan mendidih seketika. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga sayur-sayuran mesra dan sebati. Akhir sekali masukkan tomato dan cili, kacau sekejap. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment