Saturday, November 30, 2019
SAYUR PARK CHOY ...
RESIPI SAYUR PARK CHOY
sumber : www.rasa.my@Februari 2018 ...
Bahan-Bahan :
300 gm sayur park choy (dalam 4 tangkai dipotong kecil jika mahu)
1 batang lobak merah saiz kecil ~ dihiris membulat
3 biji bawang putih ~ ditumbuk kasar
2 sm halia ~ dicincang halus
4 sudu makan sos tiram
1 sudu teh minyak bijan (atau minyak biasa)
Garam & gula secukupnya
Sedikit serbuk perasa
1/2 sudu makan tepung jagung ~ dibancuh dengan sedikit air
Sedikit bawang goreng
Sedikit hirisan cili merah
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Sayur leraikan dari kelopak dan dibasuh bersih.
2. Celurkan sekejap park choy tadi dalam air panas yang dimasukkan sedikit garam. Angkat dan toskan.
3. Sayur disusun atas pinggan atau dipotong kecil, jika mahu. Ketepikan seketika.
4. Sementara itu panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih serta halia sehingga naik bau. Masukkan lobak merah, biarkan lembut.
5. Kemudian masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung yang secukupnya. Kacau sebati hingga agak pekat sedikit.
6. Kemudian masukkan garam, perasa serta sedikit gula dan beberapa titik minyak bijan.
7. Biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat seperti yang dikehendaki anda.
8. Tutupkan api. Akhir sekali curahkan sos/kuah di atas sayur park choy tadi.
9. Sebagai hiasan, taburkan bawang goreng, hirisan cili merah dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment