Sunday, November 3, 2019
AYAM MASAK KURMA ...
AYAM MASAK KURMA
sumber : SAJI April 2018 ...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong 16 bahagian, cuci bersih & toskan
5 ulas bawang merah ~ dihiris
4 ulas bawang putih ~ dihiris
1 labu bawang besar ~ dibelah 4/6
2 biji ubi kentang ~ dibelah 4/6 setiap satu
1 biji buah tomato ~ dibelah 2/4 (me : lobak merah potong baji)
3 sudu besar serbuk rempah kurma
500 ml santan
1 sudu kecil kerisik
Sedikit pes asam jawa
Garam & gula secukupnya
Rempah penumis (anggaran jer : bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga)
Air secukupnya
Minyak masak
Bahan Kisar :
4 ulas bawang merah
1 cm halia
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya, tumis rempah penumis, bawang merah dan bawang putih yang dihiris hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar, tumis hingga naik bau. Masukkan rempah kurma. Kacau rata. Tumis hingga rempah kurma pecah minyak.
3. Kemudian masukkan ayam, bawang besar, ubi kentang dan lobak merah. Kacau rata dan biarkan hingga ayam kecut dan naik minyak.
4. Masukkan santan dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan masak hingga kuah pecah minyak dan ubi kentang serta lobak merah empuk/lembut. Tambahkan garam, gula, kerisik dan pes asam jawa secukup rasa. Kacau rata dan setelah kuah terbit minyak, tutup api.
5. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment